jueves, noviembre 30, 2006

Wine and Heart disease......Vino y Salud..

What about red wine and heart disease?

Over the past several decades, many studies have been published in science journals about how drinking alcohol may be associated with reduced mortality due to heart disease in some populations. Some researchers have suggested that the benefit may be due to wine, especially red wine. Others are examining the potential benefits of components in red wine such as flavonoids (FLAV'oh-noidz) and other antioxidants (an"tih-OK'sih-dants) in reducing heart disease risk. Some of these components may be found in other foods such as grapes or red grape juice. The linkage reported in many of these studies may be due to other lifestyle factors rather than alcohol. Such factors may include increased physical activity, and a diet high in fruits and vegetables and lower in saturated fats No direct comparison trials have been done to determine the specific effect of wine or other alcohol on the risk of developing heart disease or stroke.

Are there potential benefits of drinking wine or other alcoholic beverages?

Research is being done to find out what the apparent benefits of drinking wine or alcohol in some populations may be due to, including the role of antioxidants, an increase in HDL ("good") cholesterol or anti-clotting properties. Clinical trials of other antioxidants such as vitamin E have not shown any cardio-protective effect. Also, even if they were protective, antioxidants can be obtained from many fruits and vegetables, including red grape juice.
The best-known effect of alcohol is a small increase in HDL cholesterol. However, regular physical activity is another effective way to raise HDL cholesterol, and niacin can be prescribed to raise it to a greater degree. Alcohol or some substances such as resveratrol (res-VAIR'ah-trol) found in alcoholic beverages may prevent platelets in the blood from sticking together. That may reduce clot formation and reduce the risk of heart attack or stroke. (Aspirin may help reduce blood clotting in a similar way.) How alcohol or wine affects cardiovascular risk merits further research, but right now the American Heart Association does not recommend drinking wine or any other form of alcohol to gain these potential benefits. The AHA does recommend that to reduce your risk you should talk to your doctor about lowering your cholesterol and blood pressure, controlling your weight, getting enough exercise and following a healthy diet. There is no scientific proof that drinking wine or any other alcoholic beverage can replace these conventional measures.
American Heart Association.
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OTRO ESTUDIO MUESTRA:

Una bebida o dos por día podrían mejorar la capacidad de pensamiento de una mujer, asegura un nuevo estudio.
Las mujeres que consumían hasta dos bebidas por día tuvieron una puntuación 20 por ciento mayor en una prueba de habilidad mental que las mujeres que consumían menos de una bebida por día o que no bebían en lo absoluto, según un informe en la edición del 7 de abril de Stroke.

No es una noticia sorprendente, reconoció el autor del estudio, el Dr. Clinton B. Wright, profesor asistente de neurología del Colegio de Médicos y Cirujanos de la Universidad de Columbia en la ciudad de Nueva York. Otros estudios han encontrado resultados similares, de manera notoria uno reportado el año pasado por un grupo liderado por el Dr. Meir J. Stampfer, que usó datos del Nurses Health Study.
Este reciente estudio fue mucho más pequeño. Obtuvo información de 2,215 residentes de Manhattan del norte. El cincuenta y cuatro por ciento de los participantes era de origen hispano, el 25 por ciento negros, y el 21 por ciento blancos.
"El principal aporte de este estudio es que tenían una población que incluyó un alto número de hispanos", apuntó Wright. "Los datos sobre blancos solamente, u otros grupos étnicos, tienen un valor limitado. Es bueno tener datos de una cohorte multiétnico".

Stampfer, presidente del departamento de epidemiología de la Facultad de Salud Pública de la Harvard, en Boston, estuvo de acuerdo. "Esto añade al cuerpo de datos que provienen de diferentes poblaciones de todo el mundo".
Una explicación posible es que el alcohol mejora el flujo de sangre en las arterias más pequeñas, apuntó Wright. Los investigadores de la Columbia planean más estudios para explorar esta posibilidad.
"Las arterias menores probablemente son importantes y podría haber otros mecanismos además", dijo Stampfer.
Los resultados no dan motivo para que las mujeres abstemias comiencen a consumir una bebida o dos, señaló Wright. "No me parece que nadie deba cambiar su conducta basándose en este estudio solamente", agregó.
Los consejos actuales de la American Heart Association y otras instituciones siguen vigentes, aseguró Stampfer. Para los hombres mayores sin problemas que compliquen la situación, como un problema anterior con la bebida, "una ingesta moderada regular de alcohol, como una o dos bebidas por día, probablemente sea más beneficioso que perjudicial, siempre y cuando la nutrición sea adecuada", apuntó.
El cuadro es más complicado para las mujeres porque hay una asociación entre la bebida y el cáncer de mama, dijo Stampfer. Pero "el efecto neto es hacia un beneficio para las mujeres también", aseveró. "Para las mujeres, moderado significa hasta una bebida por día".
Más información
La
American Heart Association habla sobre lo bueno y lo malo del consumo de alcohol.
Artículo por HealthDay, traducido por HispaniCare


FUENTES: Clinton B. Wright, assistant professor, neurology, Columbia University College of Physicians and Surgeons, New York City; Meir J. Stampfer, M.D., chair, epidemiology department, Harvard School of Public Health, Boston; April 7, 2006, Stroke.

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El que escribe..........
Mi vision personal del consumo de VINO (tinto,o rojo) lo considero como algo saludable, no mas de 2 vasos por dia, porque ahi dejaria de serlo, para pasar a ser perjudicial.
Yo sigo el tratamiento diario.........2 v. p/d.
........ez.........